Bra saker du kan göra innan du lägger dig – för att sova bättre

Att få en god natts sömn, varje natt, är viktigt för att du ska må bra. Är det så att du ofta har svårt att somna eller kanske du upplever att det är för lite sömn du får, trots att du lagt dig i tid, så finns det en del bra knep att ta till för att kunna sova bättre.

En viktig sak att göra, det är att varva ner innan du ska sova. Det kan därför vara bra att stänga av datorn en timme före läggdags och att inte ligga med mobilen i sängen. Se även till att det är tyst i sovrummet samt att det är mörkt. 

Fler bra knep

Det bästa är att sova i ett sovrum som är relativt svalt. Det är nämligen så att när du sover så höjs din kroppstemperatur vilket kan göra att du sover sämre. Ett svalt sovrum hjälper kroppen att behålla sin normala kroppstemperatur och hjälper dig troligtvis också att sova bättre. 

Att ha telefonen med i sängen är det många av oss som har. Det är inte bra att ha en ljus skärm innan sovandet. Så låt bli att scrolla igenom Instagram, Facebook och mejlen en sista gång innan läggdags. Se till att sätta telefonen på så kallad night shift som ger varmare nyans, om det är så att du ändå måste hålla på med luren i sängen.

En annan bra sak att göra för att få bättre sömn, det är att byta ut den kudde du har idag. Det är bättre att köpa en ny kudde som är anpassad för att ge rätt stöd åt din nacke och ditt huvud.

En del tror det är bra att ta ett glas vin eller annan alkohol innan sängdags, för att kunna somna, men grejen är att även om du somnar snabbt, så är det ingen bra sömn du får. Ta hellre en promenad före läggdags. 

Undvik även kaffe eller andra drycker med koffein innan du ska sova. 

Se till att sätta ditt alarm på en bra tid. En del sätter den före man ska upp och så snoozar man en timme eller så. Det ger ingen bra sömn den sista timmen, bättre ställa den på då du ska upp och då kliva rakt upp!

21 Jan 2021

IML.nu

© 2024 Iml.nu. Alla rättigheter förbehållna.