Välj rätt vitaminer och kosttillskott för dig

Kosttillskott inkluderar vitaminer, fiskolja, örter, mineraler som kalcium och en massa mer. 

De flesta behöver inte ta vitamintillskott och kan få i sig alla vitaminer och mineraler de behöver genom att äta en hälsosam, balanserad kost. Vitaminer och mineraler, som järn, kalcium och C-vitamin, är viktiga näringsämnen som din kropp behöver i små mängder för att fungera korrekt.

Dock kan det vara så att du behöver ha tillskott på grund av en orsak. Det kan vara att du tränar hårt, har en viss brist eller annat. På Fitline PM International kan du läsa mer om ett visst sorts tillskott. 

Då kan du behöva tillskott

Det finns som sagt ibland behov av att få vissa tillskott i dig. Du bör kolla upp med en läkare om du:

  • Är eller ska bli gravid. Du kanske inte får tillräckligt med järn från maten, särskilt om du får illamående på morgonen. Och alla kvinnor som är gravida, eller försöker bli det, borde ta folsyra. P
  • Spädbarn och barn kan behöva hjälp med att få D-vitamin och järn.
  • Äter en begränsad kost. Det är svårare att få i sig vissa näringsämnen, som vitamin B12 eller kalcium, om du utelämnar vissa livsmedelsgrupper. Det kan hända om du är vegan eller har en mjölkallergi.
  • Är äldre än 50. Din kropp börjar absorbera mindre av vitamin D och B12 när du blir äldre. När du når medelåldern kan du behöva ta tillskott
  • Gjort en gastric bypass-operation. Din tarm kanske inte absorberar näringsämnen lika bra.
  • Har vissa genetiska eller hälsotillstånd.
29 Nov 2022

IML.nu

© 2024 Iml.nu. Alla rättigheter förbehållna.