Nyttig snabblagad mat

Många tänker att det är svårt att äta hälsomsamt samt att det tar tid att laga den. Men så mpste det inte vara. Det gäller bara att du får en rutin på att få in grönsaker i maten och tänka råvaror istället för halvfabrikat. Det är smart att lära dig några lätta receot, sedan vecka efter vecka lära dig nya. Här nedan är ett par bra recept, på hälsosam mat, som bara tar cirka 30 minuter att laga per rätt. 

Ugnsbakad lax med broccoli och fetaostkräm

Ingredienser

4 portioner

Broccoli
1 kg färsk broccoli
2 msk olivolja
2 krm chiliflakes
2 krm salt
2 ark bakplåtspapper
Lax
500 gram laxfilé(er)
2 krm salt
2 krm svartpeppar
2 krm chiliflakes
Fetaoströra
3 dl kvarg
300 gram fetaost
1 klyfta(or) vitlök
2 kruka(or) färsk basilika
1 tsk honung
2 msk vatten
2 krm salt
2 krm svartpeppar

Tillagning
Broccoli och lax:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skär broccolin i buketter. Skala och skär broccolistammen i bitar. Lägg allt på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja, chiliflakes och salt. Rosta i mitten av ugnen i 5 min.
Lax:
1. Krydda laxen med salt, peppar och chiliflakes. Ta ut plåten med broccoli efter 5 min och lägg på laxen. Stek allt i mitten av ugnen i ca 12-15 min.
Fetaoströra:
1. Smula fetaost i en bunke och blanda ner kesella, pressad vitlök, hackad basilika, honung och vatten. Smaka av med salt och peppar.
2. Servera laxen med broccolin och fetaoströran.

Spättarullader med gremolatafyllning och blomkålsmos

Ingredienser

2 portioner

Spättarullader
300 gram rödspättafilé(er)
2 krm salt
2 krm svartpeppar, malen
0,5 kruka(or) färsk dill
25 gram mandelspån
1 klyfta(or) vitlök
0,5 st citron(er)
0,5 msk rapsolja
Blomkålsmos
0,5 st blomkålshuvud(en)
50 gram grana padano
2 msk crème fraiche
0,5 msk Mat & Bak smör
1 krm salt
1 krm svartpeppar, malen
Tillbehör
30 gram salladsmix
0,5 kruka(or) färsk dill

Tillagning
1. Värm ugnen till 175 grader.
Spättarullader
1. Lägg ut spättafiléerna på en skärbräda och krydda med 1 krm salt och 1 krm peppar.
2. Mixa ihop dill, sötmandelspån, vitlöksklyfta, rivet citronskal, citronsaft, olja, 1 krm salt och 1 krm svartpeppar till en gremolata med hjälp av en stavmixer.
3. Fördela gremolatan på spättafiléerna och rulla ihop till rullader. Lägg rulladerna i en ugnsfast form och ringla över lite extra olja.
4. Sätt in i ugnen i ca 10-12 min.
Blomkålsmos
1. Skär blomkålen i buketter. Lägg buketterna i en kastrull och fyll på med vatten så att det precis täcker. Koka i ca 10 min tills blomkålen är mjuk.
2. Riv grana padano.
3. Sila av blomkålsvattnet. Mixa ihop blomkål med riven ost, creme fraiche och smör med hjälp av en stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
4. Toppa spättafiléerna med extra dillvippor och servera med blomkålsmos och sallad.

Krämig broccolisallad med äpple och valnötter

Ingredienser

6 portioner

Broccolisallad
750 gram färsk broccoli, ca 3 stycken
1 st äpple(n)
50 gram valnötter, grovhackade
Dressing
3 dl vegansk majonnäs
3 msk vitvinsvinäger
2,5 msk strösocker
3 krm salt
3 krm svartpeppar

Tillagning
Broccolisallad
1. Skär bort stammen på broccolin och skär broccolibuketter i mindre bitar.
2. Skär äpplet i mindre bitar och lägg broccoli och äpple i en skål. Grovhacka valnötter och strö över.
Dressing
1. Rör ihop majonnäs, vitvinsvinäger, strösocker, salt och svartpeppar.
2. Blanda dressing och broccolisallad. Toppa gärna salladen med några extra valnötter innan servering.

13 apr 2021

IML.nu

© 2021 Iml.nu. Alla rättigheter förbehållna.